אטופיק דרמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור) היא מחלה דלקתית כרונית של העור שתחילתה לרוב בילדוּת והיא באה לידי ביטוי בתפרחת מגרדת. כגורמים העלולים להחמיר את המחלה ניתן לציין יובש של העור, חומרים מגרים ולחץ נפשי.

המחלה נפוצה מאוד בקרב ילדים (כ-20% מהם עד גיל 5), אך יכולה להתפתח בכל גיל. שכיחותה בקרב מבוגרים היא 3%-1%. בעולם המערבי שכיחה המחלה בכ-20% מאוכלוסיית הילדים, ואילו במדינות מתפתחות היקפה נמוך יותר ומסתכם באחוזים ספורים בלבד. אטופיק דרמטיטיס שכיחה יותר בערים הגדולות, ובעיקר באזורים מתועשים.

המחלה מורגשת בעיקר בגירוד - התסמין הנפוץ ביותר של אטופיק דרמטיטיס. תסמינים נוספים הם אדמומיות מסוימת, יובש וקטעי עור דמויי קשקשים או מפרישי נוזלים.

הטיפול במחלה כולל טיפול אחזקתי שנועד לשמור על לחות העור המקטינה את חדירותו, טיפול בהתקפים בתכשירים במריחה או בבליעה או טיפול המשכי לחולים עם דרגת חומרה קשה.

בשנים האחרונות נרשמה התקדמות בהבנת מנגנון המחלה, עובדה שאפשרה טיפולים ממוקדים, יעילים ובטוחים יותר.

טיפול אחזקתי

  • קרם לחות – שמירה על לחות העור היא מרכיב קריטי בטיפול באטופיק דרמטיטיס כיוון שעור יבש  הוא עור חדיר, הנוטה להיחשף למגוון גדול של אלרגנים העלולים להחמיר את המחלה. עקב כך, מומלצת מריחה של מספר פעמים ביום של קרם לחות ללא בישום.
  • רחצה – יש להקפיד על רחצה בסבון לא מייבש, ללא בישום עם PH חומצי- נייטרלי. אצל תינוקות וילדים קטנים ניתן להשתמש בשמן אמבט המצוי בבתי המרקחת של קופות החולים. הקפידו על מקלחות קצרות (עד 7 דקות), במים פושרים ובסיומן יש לנגב את העור בהטפחה תוך ליווי במריחה מיידית של קרם לחות (Bath and soak).
  • איתור גורמים מחמירים - איתור ומניעה של גורמים חיצוניים יכולים למנוע התפרצויות ולאפשר ניהול בסיסי של אטופיק דרמטיטיס. הגורמים יכולים להיות קשורים לסביבה (אבק, שינויי טמפרטורה, יובש, דשא), ללבוש (בגדי צמר, בדים סינתטיים), לקוסמטיקה ולהיגיינה (רחצה בסבונים, חשיפה למסירי שומן וחומרי ניקוי(.

טיפול בגרד

  • הגרד הוא פוגע מאוד באיכות חייהם של מטופלים עם אטופיק דרמטיטיס וקיימים לו מספר מנגנונים שונים של גרד. הטיפול המסורתי בגרד נעשה באמצעות תרופות ממשפחת נוגדי ההיסטמין) פניסטיל, אריוס, טלפסט וכו'), אולם יעילותם טרם הוכחה דיה בספרות .
  • הטיפול היעיל ביותר לגרד בחולי אטופיק דרמטיטיס, הוא, אם כן, טיפול בדלקת העור באמצעות תכשירים ולא בטיפול ייחודי לגרד.

טיפול אנטי דלקתי

בעת הופעת דלקת עורית אקוטית, מומלץ טיפול בתכשירים נוגדי דלקת למשך תקופות משתנות באורכן. מטרת הטיפול היא הפחתת הגרד, ספיגת התפרחת ומניעת התפשטותו.

  • סטרואידים טופיקליים - קבוצת תרופות זו היא השכיחה ביותר והוותיקה ביותר והוכחה כבעלת  יעילות רבה בטיפול בהחמרות של אטופיק דרמטיטיס. עם זאת, ריבוי תופעות הלוואי האפשריות של התרופות מחייב התאמה וניהול הטיפול על ידי רופא. לנוכח זאת, גישה של הימנעות מוחלטת מסטרואידים או מריחה ממושכת שלהם טומנות פוטנציאל רב לסיבוכים. סטרואידים במריחה מחולקים למספר קבוצות על פי חוזקן ועל הרופא המטפל להתאים את משך הטיפול ותדירותו למצב הקליני.
  • מעכבי קלצינאורין - קבוצת תרופות חדשות יחסית הפועלות ישירות לדיכוי פעילות היתר של תאי מערכת החיסון העורית. הטיפול בהן נחשב בטוח לשימוש, כשתופעת הלוואי העיקרית שלו היא צריבה או גירוי, במיוחד בעת מריחה על עור לח ומגורה. התכשירים מאושרים בישראל לשימוש מגיל שלושה חודשים (אלידל) או שנתיים (פרוטופיק). יתרונם הגדול של התכשירים הוא ביכולת להשתמש בהם לאורך זמן, בשל היעדר תופעות לוואי בשימוש ממושך, בניגוד לסטרואידים במריחה.
  • מעכבי פוספודיאסטרז - תרופה חדשה יחסית, המצויה בשימוש בארץ משנת 2017.התכשיר Staquis מבוסס על עיכוב מסלול דלקתי חשוב באטופיק דרמטיטיס ומתאים לטיפול במחלה קלה עד בינונית או למניעת הישנות המחלה אצל חולים בהם הפסקת סטרואידים גורמת להתפרצויות מחודשות שלה. התרופה מאושרת לשימוש מגיל שנתיים, במריחה פעמיים ליום. תופעת הלוואי העיקרית של התרופה היא עקצוץ וצריבה, השכיחים בעיקר בתחילת השימוש.
ראשי > תחומי התמחות > אטופיק דרמטיטיס
whatsapp iso image The Butterfly Button