מהי בדיקת סטרבוסקופיה?
בדיקת מיתרי הקול באמצעות מכשיר סטרובוסקופיה מאפשרת לרופא מבט אל רטט המיתרים, דבר שאינו מתאפשר בבדיקה אחרת של הגרון ומיתרי הקול.
כיוון שרטט המיתרים מהיר מאד – (כמאה מעגלים בשנייה אצל גבר ומאתיים מעגלים בשנייה באישה) העין האנושית אינה מסוגלת לקלוט שינויים מהירים שכאלו ולא תבחין ברטט המיתרים המהיר.
מטרת הבדיקה היא אבחון מדויק של הפרעות במיתרי הקול. זו הבדיקה המדויקת והאמינה ביותר, עם איכות התמונה החדה עם הרזולוציה המקסימלית.
ניתן לזהות נגעים זעירים ביותר, שפירים או ממאירים, על ריריות המיתרים או בגוף המיתרים.
בטכנולוגיה ממוחשבת מושג אפקט של תנועה ב הילוך איטי המאפשר יכולת מעקב של הבודק אחר שינויים מזעריים במבנה ותפקוד המיתרים.
מיתרי הקול נמצאים עמוק בגרון, מעבר לסחוס התריס, ולא ניתן לראותם בבדיקה רגילה של הפה והלוע. בעבר בוצעה בדיקת מיתרי הקול בעזרת מראה קטנה שהוחדרה לחלל הלוע במקביל למשיכת הלשון כלפי חוץ. כיום מקובל להיעזר במכשור אופטי (אנדוסקופ) כדי לבדוק את הגרון ומיתרי הקול.
מכשיר הסטרובוסקופ מצויד במיקרופון המודד את התדירות הבסיסית של רטט המיתרים ובהתאם יוצר הבהוב של האור המוקרן על מיתרי הקול במהלך הבדיקה. על המסך מתקבלת תנועה מעגלית ואיטית של רטט מיתרי הקול, כזו שעין אנושית מסוגלת לקלוט והבודק יכול לאבחן ממצאים עדינים על מיתרי הקול ולהתרשם מתקינות רטט מיתרי הקול, או לחילופין מהימצאותם של נגעים שונים כמו יבלות על מיתרי הקול, ציסטה על מיתר קול, פוליפ על מיתר קול, צלקת וגידול.
בדיקת סטרובוסקופיה נחשבת ככלי הכרחי להערכה מיטבית של מיתרי הקול במקרים של הפרעות קול וצרידות.
בדיקה זו מתבצעת בעזרת מכשיר הנקרא אנדוסקופ. אלו סיבים אופטיים המחוברים למקור אור.
קיימים שני סוגים של אנדוסקופים. האנדוסקופ הגמיש מוחדר בעדינות דרך האף ומתעגל כלפי הגרון באזור הלוע האפי.
היתרון בשימוש באנדוסקופ גמיש הוא בכך שבמהלך הבדיקה הנבדק יכול להפיק קול ולדבר באופן רגיל וכך ניתן להתרשם מפעילות הגרון גם בזמן דיבור או שירה.
האנדוסקופ הקשיח מוחדר דרך הפה תוך משיכה עדינה של הלשון החוצה. היתרון בשימוש באנדוסקופ קשיח הוא בכך שכמות האור וגודל האנדוסקופ מאפשרים תמונה ברורה ומוגדלת של המיתרים המונעת עיוות אופטי של התמונה המתקבלת על המסך. כך ניתן לזהות נגעים עדינים על מיתרי הקול ולהתרשם בצורה מיטבית מתפקוד ומרטט המיתרים.
אצל מטופלים בעלי רפלקסים ערים, החשים אי נוחות בזמן הבדיקה, ניתן להוסיף חומר אלחוש לפה או לאף המשפיע למשך כעשר דקות ואז מתפוגג. משך זמן זה מאפשר לבצע את בדיקת הסטרובוסקופיה מבלי שהדבר יגרום לאי נוחות למטופל