בעיות גדילה בילדים

צמיחה לגובה היא חלק מתהליך הגדילה וההתפתחות של הילד. במושג גדילה אנו מתייחסים לשינויים בגודל איברים שניתן למדוד אותם בקילוגרמים או בסנטימטרים. לדוגמה: אורך התינוק, משקל התינוק או היקף ראשו. לעומת זאת, התפתחות היא תהליך של רכישת מיומנויות. אצל תינוק, לדוגמה, המעבר מזחילה להליכה ואחר כך לריצה הוא תהליך קלאסי של רכישת מיומנויות.

הגדילה לגובה של ילדים תלויה בהתארכות עצמות הרגליים וחוליות עמוד השדרה והיא מתרחשת באזור קטן של העצם, הקרוי לוחית הגדילה. הלוחית ממוקמת ליד שתי קצותיה של כל עצם ארוכה. לוחית הגדילה עשויה מרקמה של תאי סחוס, שבניגוד לתאי עצם אחרים יש להם יכולת להתרבות ולהתמתח. 

תאי הסחוס בלוחית מסודרים בשכבות ובשורות. השכבה העליונה ביותר היא שכבת תאים במנוחה ותאים אלו ממתינים לקריאה להתחיל בתהליך ההתחלקות. מתחת לשכבה זו מצויים תאים שהפסיקו להתחלק, אך מתמתחים וגדלים לגובה ועל ידי כך מאריכים את העצם. במשך הזמן התאים הבשלים שבשכבות התחתונות מוחלפים ברקמת עצם. וכך, בתהליך של התרבות תאי הסחוס, התמתחותם והחלפתם ברקמת עצם - מתארכת העצם והילד גובה.
קיים מספר רב של הורמונים המשתתפים בתהליך הגדילה, אולם ההורמונים החשובים לתהליך גדילה תקין הם הורמון הגדילה, ההורמונים של בלוטת התריס והורמוני המין. הפרשת הורמונים אלו משתנה לאורך תקופות גדילה השונות.

ראשי > תחומי התמחות > בעיות גדילה בילדים
whatsapp iso image The Butterfly Button