כוריאה

בשפה היוונית משמעות המילה כוריאה היא ריקוד. בימי הביניים האמינו כי מקור התסמין הוא בעקיצה של עכביש מסוג טרנטולה ומכאן מקור השם – אף כי כיום כבר ידוע כי לעקיצת העכביש אין קשר לתסמין זה. כאמור, כוריאה אינה מחלה אלא תסמין שמהווה עדות לפגיעה נוירולוגית. היא באה לידי ביטוי בתנועות לא רצוניות ובעוויתות מסוימות שמזכירות תנועות ריקוד ולפיכך שמה של הכוריאה בעברית הוא מחולית.

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להביא להופעת הכוריאה. המקור לתנועות הלא רצוניות הוא פגיעה באזור הגרעינים הבזאליים במוח, אך הפגיעה יכולה להתרחש כתוצאה ממגוון גורמים:

 

§         מחסור בחמצן שמתרחש סמוך ללידה.

§         גידול מוחי שמערב את האזור הספציפי הזה במוח.

צהבת חמורה של הילוד (נדיר מאוד).
שימוש בתרופות מסוימות.
מחלות גנטיות שגורמות לפגיעה במטבוליזם של ויטמין מסוים ומספר מחלות גנטיות שבאות לידי ביטוי בתפקוד לא תקין של המיטוכונדריה.
בקרב ילדים: תקיפה של תאי המוח על ידי מערכת החיסון לאחר חשיפה לחיידק הסטרפטוקוקוס - תופיע לרוב לאחר מקרה של דלקת גרון.
דרכי טיפול:

הטיפול משתנה בהתאם לגורם לכוריאה. אם מקור התסמין הוא בנטילה של תרופה מסוימת, יש להפסיק את השימוש בה. אם מקור הכוריאה הוא בזיהום חיידקי, ניתן לטפל בבעיה על ידי שימוש באנטיביוטיקה. במקרים בהם לא אובחן המקור לתסמין נהוג לטפל בו באופן ישיר.

הטיפול בהפרעות התנועה מתבצע על ידי מתן של תרופות שונות בדגש על תרופות שמביאות לחסימת הרצפטורים לדופאמין כמו למשל פימוזיד, הלידול וריספרדל. כמו כן, לעתים נעשה שימוש בתרופות אנטי אפילפטיות.

whatsapp iso image The Butterfly Button