מחלת הנטינגטון

כבר מימי הביניים מוכרת מחלת הָנְטִינגְטוֹן אך רשמית היא תוארה בשנת 1872 על ידי ג'ורג' הנטינגטון. בשל מאפייניה התורשתיים וההרסניים בקרב המשפחות הנגועות, מושקע מאמץ אדיר כדי להשפיע על הפגם הגנטי שמביא להתפתחות המחלה או לתקנו, וכן במחקר תרופתי לטיפול בחולים.

מדובר במחלה כלל עולמית. הגן בעל המוטציה מועבר מהורה לצאצא. לכל צאצא של הורה חולה בהנטיגטון יש סיכוי של 50% לרשת את הגן בעוד שרק במקרים בודדים מופיעה המחלה ללא עבר משפחתי.
הגורם למחלה הוא גן בכרומוזום מספר 4. הפגם מתבטא במספר גדול מהרגיל של רצפים של בסיסי דנ"א.
על מנת להגן על זכויות הקטינים, לרבות זכות החיסיון, לא מומלץ לבצע אבחון למי שלא מלאו לו 18, אלא אם, יש סיבה רפואית מחייבת.
האבחון הטרום-לידתי כרוך בבעיה אתית ובהסתכנות. תוצאה "חיובית" של האבחון תצביע באופן ברור על נשאות של אחד ההורים. לכן, מומלץ שאנשים בסיכון שמתכננים הריון, יפנו קודם לכן לקבלת ייעוץ גנטי. ברירה נוספת, היא הפריה חוץ-גופית (הפריית מבחנה) עם בדיקת המוטציה למחלת הנטיגטון בתא של הוולד לפני ההשרשה. ברחם האם יושרשו רק ולדות שאינם נושאים את המוטציה.

סימפטומים:

הסימנים הקליניים המוקדמים למחלה משתנים מאדם לאדם: "כוֹרִיאָה" (Chorea) - תנועות מתפתלות בלתי רצוניות, בלתי פוסקות ובלתי נשלטות". (מכאן נובע הכינוי, שפירושו "ריקוד"), תנועות עיניים בלתי רצוניות, רפלקסים ערים, שיגעון, איטיות בתגובות, דיכאון ושינויי אישיות.

הנטינגטון האופיינית, עם התנועות הבלתי נשלטות ונכות גופנית ושכלית מתקדמת, מתחילה לרוב אחרי גיל 40, לקראת גיל העמידה. בשלב מתקדם יותר יש הפרעות בדיבור, בליעה, הליכה וראייה. כאשר הסימנים מתחילים אחרי גיל 55, מתקשים באבחון בגלל שבעיות רפואיות אחרות ממסכות או מחקות את סימני המחלה. לא תמיד כרוכה המחלה בסימני שיגעון, סימנים נוירולוגים אחרים ודיכאון בולטים יותר.

 

דרכי טיפול:

 

לא ניתן לעצור את מהלך המחלה. טיפולים תרופתיים מסייעים יכולים להשפיע על חומרת הסימנים הקליניים והבעיות הנפשיות. כל התרופות כרוכות בתופעות לוואי, כגון עייפות, אי-שקט, או רגשנות מופרזת.

 

ראשי > תחומי התמחות > מחלת הנטינגטון
whatsapp iso image The Butterfly Button