מיגרנה

כאבי ראש הם מהתלונות השכיחות ביותר בפניה לרופא. כ-80% מן האוכלוסייה סובלים לפחות אחת לשנה מכאב ראש. ניתן לחלק את כאבי הראש לראשוניים ומשניים. כאבי הראש הראשוניים הם אותם כאבים בהם הגורם האטיולוגי אינו ברור ובהם כלולים כאבי ראש כמיגרנה, כאב ראש תעוקתי, כאב ראש מקבצי וסוגים נדירים יותר של כאבי ראש. בקבוצה המשנית נכללים כאבי ראש שהגורם להם ידוע והטיפול היעיל בו מביא בעקבותיו להפסקת כאב הראש. בקבוצה זו נכללים בעיקר כאבי הראש הקשורים לסינוסים, כאבי ראש ממקור צווארי, כאבי ראש עקב פגיעה במפרק הלסתות , דימום או תהליך תוך מוחי וכאבי ראש הקשורים למבנים שונים בפנים: עיניים, שיניים, שרירים ועצבי הגולגולת.

מיגרנה היא מחלה עתיקה שהמקור לשמה מגיע מהשפה היוונית העתיקה. התקף מיגרנה טיפוסי הוא בעל עוצמת כאב בינונית עד חזקה, נמשך בין 72-4 שעות וקיימים בו צירופים שונים של המאפיינים הבאים: כאב ראש פועם  חד צדדי, מלווה בבחילה ו/או הקאה, אי-סבילות לפעילות גופנית שגרתית או אף הימנעות מפעילות כזו, אי-סבילות לאור ולרעש.

אבחנה:

יותר ממחצית מהסובלים ממיגרנה אינם מאובחנים נכון או אינם מאובחנים כלל. כדי להקל על זיהוי מיגרנה באדם עם כאב ראש התקפי במתאר של רפואה ראשונית, הוצעו לאחרונה כלי סקירה שאחד המוצלחים והנפוצים שבהם הוא שאלון הסקירה הכולל את השאלות הבאות:

·         האם אתה חש בחילה או מקיא בעת ההתקפים?

·         האם אור חזק מפריע לך בעת ההתקפים (הרבה יותר משהוא מפריע לך כשאין כאב ראש)?

·         האם יש ימים בהם כאב ראש מגביל אותך ביכולתך לעבוד, או ללמוד, או לעשות כל דבר אחר שתכננת לעשות

 

 

כאמור, אם התשובה אפילו לשתיים מתוך שלוש השאלות האלה היא חיובית - הסיכוי שתאובחן מיגרנה ע"י מומחה הוא 93%, ומומלץ להפנות אדם זה להשלמת אבחון ולקבלת טיפול מתאים.

 

 

דרכי טיפול:

ניתן לחלק את הטיפול לטיפולים תרופתיים ולא תרופתיים. הטיפול שאינו כרוך בתרופות מתרכז בעיקר בשינויים באורחות החיים והימנעות מגורמים מעוררי התקפים. נראה כי המוח של החולה המיגרנוטי מושפע ממצבים החורגים מהשגרה, ולכן חשוב להקפיד על שינה ואכילה סדירות ולהימנע כל האפשר ממצבי מתח חריגים. כמו כן, מומלץ להימנע ממאכלים שלעיתים עשויים להוות גורם מעורר התקף, אם כי יש לזהות באופן ברור מאכל מסוים כגורם לכאבי ראש אצל האדם הספציפי ולא להסתמך על מידע כתוב או אחר שאינו מוכח בחולה עצמו. הגורמים המעוררים משתנים מעת לעת; הדבר עלול לגרום תסכול וזאת משום שההימנעות מאותם גורמים ידועים אינה תמיד מביאה למניעה עקבית של כאבי ראש.

הטיפול התרופתי נחלק לשני סוגים עיקריים: הטיפול בהתקף החד וטיפול מונע. באחרונה נרשמה התקדמות רבה בהבנת המנגנונים הפתופיזיולוגיים, עובדה המרחיבה את אפשרויות הטיפול במרבית כאבי הראש. ידע זה כבר מניב טיפולים ייחודיים חדשים, כגון תרופות מעכבות פעילות חלבון קשור לגן לקלציטונין (CGRP) או חומרים אחרים, המשפיעים על כלי דם, המעורבים ביצירת ההתקף המיגרנוטי.

whatsapp iso image The Butterfly Button