שבץ מוחי

שבץ מוחי מתרחש כאשר אספקת הדם אל עבר אחד מחלקי המוח מופסקת או מופרעת באופן חמור, ועל ידי כך נמנעת מרקמת המוח אספקה חיונית של חמצן וחומרי הזנה. בתוך מספר דקות מועט, תאי המוח מתחילים לגווע.

כיוון ששבץ מוחי (המוגדר גם אירוע מוחי) הינו מצב חירום רפואי, טיפול מידי בו הינו חיוני ומכריע ויכול לצמצם את מידת הנזק שייגרם למוח ולמנוע את הסיבוכים האפשריים שלאחר השבץ המוחי.

ניתן לטפל בסיטואציה של שבץ מוחי. השיפור בשליטה על מרבית גורמי הסיכון להתפתחות שבץ מוחי – כגון לחץ דם גבוה, עישון ורמת כולסטרול גבוהה –  מהווים כנראה המפתח לירידה זו.

סימפטומים:

 

קיימים מספר תסמינים מקדימים לאירוע מוחי:

קשיים בהליכה – העובר שבץ מוחי יתכן וימעד או שיחווה סחרחורת פתאומית, איבוד בשווי המשקל או איבוד הקואורדינציה.

קשיים בדיבור - שבץ מוחי כרוך לעתים בדיבור עילג או בהיעדר יכולת למצוא את המילים המתאימות על מנת לתאר את העובר עליו.

שיתוק או חוסר תחושה בצד אחד של הגוף - איבוד תחושה, חולשה או שיתוק בצד אחד של הגוף. אם האדם מנסה להרים את שתי ידיו מעל ראשו בו זמנית ויד אחת מתחילה לצנוח בחזרה למטה, ייתכן והוא לוקה בשבץ מוחי. 

קשיים בראייה – שבץ מוחי כרוך לעתים בראייה מטושטשת, כפולה או שתיעלם לכמה רגעים.

כאבי ראש -  כאב ראש המופיע לפתע וללא כל הודעה מוקדמת או הופעת כאבי ראש חריגים, אשר יכולים להיות מלווים בקישיון הצוואר, כאבים בפנים, כאבים בין שתי העיניים, הקאות פתאומיות או שינויים במצב התודעתי – כל אלו עשויים להצביע על שבץ מוחי.

 

אצל מרבית בני האדם, התסמין הראשון המבשר של הופעה אפשרית של אירוע מוחי הוא שבץ איסכמי חולף - הפרעה זמנית של אספקת הדם אל עבר חלק אחד מן המוח.

התסמינים של שבץ איסכמי חולף זהים לתסמינים של שבץ מוחי, אולם הם נמשכים על פני פרק זמן קצר יותר – ממספר דקות ועד ל- 24 שעות – ואז הם נמוגים, מבלי להותיר נזק תמידי. הלוקה ביותר מאשר שבץ איסכמי בודד חולף, יחווה תסמינים זהים או שונים מאחד למשנהו.

שבץ איסכמי חולף יכול להצביע על כך שהעובר אותו נמצא בסיכון מוגבר לעבור אירוע מוחי משמעותי. הסבירות כי בני אדם אשר סבלו משבץ איסכמי חולף ילקו בשבץ מוחי גבוהה יותר מאשר בני אדם אשר לא עברו שבץ כזה.

 

דרכי טיפול :

קבלת סיוע רפואי מידי ללוקה בשבץ המוחי היא הכרחית ביותר. סוג הטיפול תלוי בסוג שבץ מוחי בו לקה החולה.

 

 

 

שבץ איסכמי(חסימתי) :

 

הטיפול בשבץ איסכמי כרוך בחידוש מהיר ככל האפשר של אספקת הדם למוח.

טיפול חירום בעזרת תרופות לעידוד קרישת הדם צריך להינתן בתוך שלוש שעות מרגע הופעת התסמינים הראשונים לשבץ המוחי. טיפול מהיר לא רק שמגביר את סיכויי ההישרדות, אלא שביכולתו לסייע בצמצום כמות הסיבוכים היכולים להופיע כתוצאה מן השבץ המוחי.

תיתכן גם אפשרות לטיפול ניתוחי או טיפולים אחרים. מטרת ההליך ניתוחי היא לפתוח עורק אשר חסום בחלקו או כולו על ידי משקעי פלאק. ניתוחים אלה כוללים, בין היתר,  פתיחה של העורק והתקנת תומכן רשתי עדין (stent) בתוך ההיצרות .

 

שבץ מדמם(המורגי): 

 

ניתוח עשוי לשמש לטיפול בשבץ מדמם או על מנת למנוע את השבץ הבא. ההליכים הנפוצים ביותר - חיתוך המפרצת (Aneurysm clipping) והסרת כלי דם מעוותים (AMV) כרוכים בסיכון מסוים. 

הרופא המטפל יכול להמליץ על אחד משני הליכים אלה במידה והחולה נמצא בסיכון מוגבר להופעת מפרצת או קריעת כלי דם:  חיתוך המפרצת, כריכה או קשירה (חסימת המפרצת), הסרה של כלי הדם המעוותים.

ראשי > תחומי התמחות > שבץ מוחי
whatsapp iso image The Butterfly Button